DUSSELDORF - Massale acties in de Duitse metaalindustrie zijn van de baan nadat er zaterdagochtend een cao is bereikt. De nieuwe cao heeft uiteindelijk betrekking op 3,4 miljoen werknemers in Duitsland. De overeenkomst is afgesloten in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen en staat model voor de hele sector.

Er is afgesproken dat de arbeiders in de metaal- en elektroindustrie 3 procent meer loon krijgen over een periode van tien maanden. Verder komt er een eenmalige uitkering van enkele honderden euro's. Over de arbeidsvoorwaarden is ongeveer tien weken onderhandeld.

De Europese Centrale bank heeft de onderhandelingen van nabij gevolgd. De bank maakte zich zorgen dat de lonen hard zouden stijgen door de hogere kosten van olie. Dat zou dan weer voor een hogere inflatie in Europa kunnen zorgen.

IG Metall

De machtige vakbond IG Metall had gedreigd met massale acties als er voor woensdag geen nieuwe cao op tafel lag. Er werden al acties gehouden in de branche. Sinds enkele weken waren er werkonderbrekingen bij bedrijven in heel Duitsland, waarbij honderdduizenden werknemers waren betrokken.

Het leek er in eerste instantie op dat het bereiken van een akkoord ver weg was. De vakbond zette in op een loonsverhoging van 5 procent en de werkgevers wilden niet verder gaan dan 1,2 procent.