BRUSSEL - De overtollige voorraad kippenvlees in de EU blijft onverminderd groot. Nu consumenten zijn afgeschrikt door berichten over vogelgriep, was begin deze maand meer dan 320.000 ton opgeslagen.

De kipfilets en ander pluimveevlees waren hierdoor gemiddeld 13 procent goedkoper in de Europese handel dan een jaar eerder, zo blijkt uit gegevens die de Europese Commissie vrijdag verstrekte. De aantallen wijken amper af van de situatie half maart.

Faillissementen

De grootste voorraden lagen begin april in Duitsland (70.000 ton), gevolgd door Nederland en Italië (beide 50.000 ton). De gekelderde verkoop en prijzen leidden in Nederland al tot enkele faillissementen in de sector.

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, doet er alles aan om de vleesberg weg te werken. De exportsubsidie is opgetrokken tot ongekende hoogte. Dit ondanks eerdere beloftes over afbouw van de subsidies, die zijn gedaan aan de wereldhandelsorganisatie WTO.

Steun

Dinsdag beslissen de ministers van landbouw uit de 25 EU-landen over eventuele steun aan de sector, zoals bijvoorbeeld om broedeieren te vernietigen. De Europese Commissie betaalt dan de helft mee van alle nationale steunplannen, als landen die opstellen.

Ongeveer tien ministers gaan de Europese Commissie dinsdag vragen om een hogere bijdrage. Europees Commissaris Fischer Boel (Landbouw) weigert dat echter pertinent.

Kippensector

De ministers van Frankrijk en Italië gaan vragen om de steun met terugwerkende kracht. Deze landen hebben samen al circa 160 miljoen euro uitgekeerd aan hun kippensector. Voor dat verzoek wordt echter geen meerderheid verwacht onder de 25 ministers.