DEN HAAG - Binnen het kabinet is de verwachting dat vrijdag een koopkrachtakkoord wordt beklonken. Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) zei donderdagavond na beraad met de meest betrokken bewindslieden dat het gesprek goed was verlopen. "Morgen ronden we het af. Er is een akkoord."

Minister De Geus van Sociale Zaken sprak van "een solide en robuust" voorstel. Hij wilde niet ingaan op de details, maar liet wel doorschemeren dat groepen die er door de invoering van het nieuwe zorgstelsel onbedoeld op achteruit zijn gegaan, dit jaar op iets extra's kunnen rekenen.

Signalen

"We hebben goed geluisterd naar de signalen in het land en gekeken naar de koopkrachtcijfers van het Centraal Planbureau". Volgens het planbureau moet één op de vijf huishoudens dit jaar inleveren.

Minister Zalm van Financiën liet zich niet uit over de gemaakte afspraken. Minister Brinkhorst van Economische Zaken sprak van "een heel geloofwaardig totaal".

Koopkrachtverlies

Van de 1,1 miljoen huishoudens die er dit jaar op achteruit gaan, heeft 60 procent een koopkrachtverlies van minder dan 1 procent. Zo'n 20 procent moet meer dan 2 procent inleveren. Dat blijkt uit berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB), die minister De Geus van Sociale Zaken donderdag naar de Tweede Kamer stuurt. De CPB-notitie lekte eerder deze maand al deels uit.

Volgens het CPB zit 80 procent van de huishoudens dit jaar in de plus. Dat de rest moet inleveren hangt vooral samen met het nieuwe zorgstelsel. Degenen die getroffen worden, zijn vooral alleenstaanden en tweeverdieners zonder kinderen en gepensioneerden die geen werkgeversbijdrage meer ontvangen voor hun ziektekosten.

Balkenende

Premier Balkenende beloofde woensdag al dat het kabinet iets gaat doen voor de laatste categorie, voor zover het gaat om gepensioneerde ambtenaren.

Bij degenen die dit jaar koopkrachtverlies lijden, onderscheidt het CPB de volgende hoofdgroepen:
- Alleenstaanden zonder kinderen die voor de invoering van het nieuwe zorgstelsel een lage ziektekostenpremie betaalden. Dat zijn in totaal 400.000 personen, vooral jongeren.
- Tweeverdieners zonder kinderen (300.000 huishoudens).
- Gehuwde 65-plussers die een hoge aanvullend pensioen hebben, of die hun werkgeversbijdrage in de zorgkosten zijn kwijtgeraakt. Dat zijn ongeveer 100.000 huishoudens.
- Bepaalde groepen alleenstaande 65-plussers (100.000 personen).

Ook hier is het verlies van de werkgeversbijdrage vaak de oorzaak.