DEN HAAG - De PvdA eist opheldering over een brief waarin staatssecretaris Schultz van Haegen (Verkeer en Waterstaat) de directie van de luchtvaartmaatschappij Air Holland vraagt maatregelen te nemen tegen drugstransporten via de vliegtuigen van de maatschappij.

Door de transporten zou, aldus de staatssecretaris in de brief uit 2003, de luchtwaardigheid van de toestellen in gevaar komen.

Brief

Het tv-programma Profiel van de KRO heeft woensdagavond bekendgemaakt in het bezit te zijn van deze brief van Schultz. Uit de tekst zou blijken dat de staatssecretaris wist dat er in het verleden al vaker drugs via de vliegtuigen waren vervoerd.

De Tweede Kamerleden Verdaas en Wolfsen van de PvdA hebben woensdagavond vragen over de kwestie gesteld aan de staatssecretaris. Ze willen weten waarom Schultz de vluchten van Air Holland niet gewoon heeft stopgezet vanwege de drugstransporten, die kennelijk de veiligheid van passagiers in gevaar brachten.

Failliet

Air Holland ging in 2004 failliet. De luchtvaartmaatschappij verkeerde al lange tijd in ernstige financiële problemen. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat verleende de maatschappij in 2000, na een eerder faillissement, toch een vliegvergunning zodat de maatschappij een doorstart kon maken. Volgens het ministerie kon dat omdat banken zich garant hadden gesteld voor het bedrijf.

Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat meldde eerder aan de Tweede Kamer dat de vergunning in 2000 terecht was verleend.

De curator van het bedrijf en een oud-directeur zeiden woensdagavond in Profiel dat er helemaal geen garanties van banken waren. Volgens de PvdA heeft Peijs, namens haar staatssecretaris, de Kamer verkeerd ingelicht. De fractie wil ook hierover uitleg.