DEN HAAG - Consumenten en voedingsbedrijven hebben "geen enkele reden" om uit vrees voor besmetting met het vogelgriepvirus vlees van gezonde kippen die buiten lopen te weren. Volgens minister Veerman van Landbouw is de huidige afschermplicht enkel bedoeld om een uitbraak van de ziekte te voorkomen.

De bewindsman reageerde woensdag op het besluit van fastfoodketen McDonald's om alleen nog McNuggets en andere kipproducten van opgehokte dieren te verkopen.

Het Amerikaanse fastfoodconcern maakte dinsdag bekend in Europa alleen nog vlees en eieren in te kopen bij leveranciers met opgehokte kippen. Op deze manier wil de keten garanderen dat de McChicken, McNuggets en de kipstukjes en eieren in de salades vrij zijn van het virus. De maatregel geldt voorlopig de komende zes tot acht maanden.

Eisen

Veerman stelt dat McDonald's net als andere bedrijven zelf mag weten welke producten ze inkoopt en welke eisen het hieraan stelt. Nodig vindt de minister de ophokmaatregel echter niet om de veiligheid van kipburgers en -salades te garanderen. De kipproducten zijn, mits goed bereid immers veilig te eten.

In Nederland geldt sinds 22 februari de afschermplicht voor alle pluimvee en hobbyvogels, die normaal gesproken buiten scharrelen.

Gevaar

Veerman is van plan die maatregel per 1 mei in te trekken, omdat het gevaar van besmetting van de dieren via trekvogels dan goeddeels geweken is. Voorwaarde is dat de dreiging van een uitbraak van het H5N1-virus voor Nederland niet groter wordt.