SEOUL - Hyundai heeft zich woensdag verontschuldigd in een omkoopschandaal. Het Zuid-Koreaanse autoconcern zegde tegelijkertijd toe een miljard dollar te doneren aan enkele liefdadigheidsinstellingen.

"Hyundai hoort een voorbeeld voor de samenleving te zijn. Het heeft niet voldaan aan zijn sociale verplichtingen en heeft bezorgdheid onder de mensen gebracht. We buigen diep en verontschuldigen ons", aldus een verklaring van de onderneming.

Omkoping

De miljard dollar komt overeen met het belang van 60 procent dat Hyundai-topman Chung Mong-Koo en zijn zoon Chung Eui-Sun, president-commissaris van Hyundai's zusterbedrijf Kia Motors, hebben in het dochterbedrijf Clovis. Dit bedrijf zou miljoenen dollars heben besteed aan de omkoping van politici en ambtenaren.

In de verklaring van Hyundai staat verder dat Clovis, dat de export van het autoconcern verzorgt, "als een schoon en gezond bedrijf herboren zal worden". Het concern zal nauw samenwerken met de autoriteiten en "de onderzoeksresultaten nederig aanvaarden en zichzelf verantwoordelijk houden".

Chung Eui-Sun wordt later deze week gehoord door de openbaar aanklager. Zijn vader is later aan de beurt, wanneer hij terugkeert van een zakenreis naar China.