BORN - Personeel van NedCar in Born is woensdagochtend gewoon op het werk verschenen. Bij aanvang van de ochtenddienst nodigden de vakbonden FNV en CNV de werknemers met pamfletten uit voor een bijeenkomst woensdagmiddag waarin ze zullen oproepen vrijdag te gaan staken.

Volgens een woordvoerder van FNV Bondgenoten is de productie woensdag om 06.30 uur gewoon op gang gekomen. Het lijkt er volgens hem niet op dat het personeel overgaat tot wilde acties. Voorzitter J. Wouters van de ondernemingsraad sloot die dinsdagavond niet uit.

Staking

Een woordvoersters van NedCar bevestigde later woensdagochtend dat alles en iedereen functioneert zoals op andere dagen. De personeelsleden reageerden woensdagochtend nog niet eensgezind op de oproep tot staking, maar een meerderheid lijkt bereid tot acties. "We kunnen niet anders", klonk het strijdvaardig.

"De actiebereidheid is groot maar ik vrees dat staken weinig zin heeft", verklaarde een lid van de nachtploeg bij het verlaten van de poort.

Toekomst

"We moeten blij zijn met de arbeidsplaatsen die overblijven", stelde reparatiespuiter H. Roex (35 dienstjaren) voor aanvang van zijn ochtenddienst. Hij ziet niks in staken: "Ik heb mijn schaapjes wel op het droge maar het gaat vooral om de toekomst van de jongere collega's."

"Het werd tijd", verklaarde een jongere productiemedewerkster over de naderende staking. "De vakbonden laten zich veel te veel onder druk zetten. Ze moeten onze belangen verdedigen, maar ook wij moeten voor onszelf opkomen."

Mitsubishi

"We zullen wel moeten staken. Erger kan toch niet", aldus A. Klaassen voor het begin van zijn werkdag. "Mitsubishi speelt met de mensen."

Anderen reageerden gelaten op de dreigende werkonderbreking. "Het heeft toch geen zin meer. We staan met de rug tegen de muur."

Geen steun

De top van het Japanse moederbedrijf liet dinsdag weten dat een staking de zaak geen goed zal doen. De kleine kantoorvakbond De Unie verleent daarom geen steun aan een staking.

De informatiebijeenkomst van de twee andere vakbonden begint om 13.30 uur op de grote parkeerplaats bij de hoofdingang van het NedCar.