AMSTERDAM - De laatste bedrijven die betrokken zijn geweest bij de bouwfraude krijgen dit jaar te horen hoe hoog hun boete uitvalt. Daarmee rondt de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) het onderzoek naar de bouwfraude af. Dat meldt de NMa dinsdag.

De mededingingsautoriteit doet sinds 2002 onderzoek naar verboden prijsafspraken tussen bouwbedrijven en onderlinge kostenverrekeningen. Die kwamen aan het licht na een uitzending van Zembla in november 2001.

Sinds 2003 kregen bedrijven in onder meer de installatiesector en de grond-, wegen- en waterbouw sancties. Daarbij konden de bedrijven waarover rapport was opgemaakt kiezen voor een versnelde procedure. Ondernemingen die van deze mogelijkheid gebruik maakten, konden rekenen op een lagere boete.

Versnelde procedure

In de overgebleven deelsectoren van de bouw krijgen tientallen bedrijven die de wet hebben overtreden en kiezen voor de versnelde procedure uiterlijk in juli bericht over de hoogte van de boete. De overige bedrijven ontvangen voor het einde van het jaar bericht.

De laatste groep, volgens de NMa nog geen tien procent van de bedrijven, wordt geadviseerd zich alsnog aan te melden voor de versnelde procedure. De NMa zegt de bouwsector ook volgende jaren in de gaten te houden.