BORN - Topman Masuko van Mitsubishi Motors Corporation is dinsdag vooral bij NedCar komen praten om zijn betrokkenheid te tonen bij de autofabriek en de medewerkers. Een woordvoerder van het Japanse concern benadrukte na afloop van het overleg tussen de topman, NedCar, bonden en ondernemingsraad dat er geen "valse hoop" gecreëerd moet worden.

Het overleg kende volgens de zegsman en een woordvoerster van FNV Bondgenoten het karakter van informatie uitwisselen en was niet bedoeld om te onderhandelen over de toekomst van de fabriek in Born. Daar moeten volgens Mitsubishi ongeveer duizend arbeidsplaatsen verdwijnen, omdat Daimler Chrysler niet langer in Born de Smart laat produceren.

Akkoord

Volgens de woordvoerder van Mitsubishi is het zaak dat NedCar en de vakbonden snel een akkoord bereiken over de reorganisatie. Hij wees erop dat de fabriek nu een capaciteit heeft om ruim 200.000 auto's per jaar te maken, terwijl er dit jaar naar verwachting circa 80.000 gemaakt moeten worden.

"We willen graag verder met de fabriek, maar dan moet die wel goed georganiseerd zijn. En we kunnen pas praten over onze toekomst met NedCar, als duidelijk is wat voor ons de kosten zijn", aldus de zegsman van het Japanse concern. Volgens hem zou een staking "ongeveer het ergste zijn wat er nu kan gebeuren" voor de werkgelegenheid.

Voorstel

De bedoeling is dat NedCar en bonden dinsdagmiddag verder praten over de reorganisatie. "We wachten nog op een voorstel van de directie. Voorlopig hoeven we nog geen besluit te nemen over staken, want we zijn duidelijk nog in onderhandeling", stelde een woordvoerster van FNV Bondgenoten.

Brinkhorst

Minister Brinkhorst van Economische Zaken ziet geen enkele noodzaak om een bemiddelaar aan te stellen die op zoek moet naar een andere partner voor NedCar. Volgens de bewindsman zitten NedCar en Mitsubishi helemaal niet te wachten op een bemiddelaar en willen ze zelf de leiding blijven houden bij de zoektocht naar een nieuwe partner.

Brinkhorst zei dat tijdens het wekelijkse vragenuurtje van de Tweede Kamer. PvdA-leider Bos verweet hem daarin dat het kabinet "domweg niet genoeg doet" om NedCar te redden.

Subsidiepotjes

Brinkhorst spreekt met kracht tegen dat het kabinet niets doet. "Het is NedCar en Mitsubishi op de achtergrond wel degelijk behulpzaam bij het zoeken naar een partner. Daarbij zet het zijn netwerk in en is het ook bereid eventueel subsidiepotjes aan te spreken", aldus Brinkhorst. "Maar het kan natuurlijk niet zo zijn dat het kabinet investeert in de automobielindustrie in Nederland", onderstreepte hij.

Brinkhorst herhaalde zijn belofte dat hij voor eind van deze week komt met een nota over de mogelijkheden om de werkgelegenheid in Zuid-Limburg een impuls te geven.