RIJSWIJK - De toeristische sector heeft een top paasweekeinde achter de rug. Ongeveer 900.000 buitenlanders bezochten Nederland, 50.000 meer dan vorig jaar. Daarnaast gingen circa 400.000 Nederlanders in eigen land op vakantie.

Door het goede weer trokken bovendien veel mensen eropuit voor een dagje pretpark, dierentuin of andere attracties. De dagattracties hadden de beste Pasen in jaren, liet een woordvoerster van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) maandag weten. Pasen is traditioneel het begin van het toeristische seizoen.

Trends

Toeristisch Nederland signaleert een aantal trends. Zo boeken mensen eerder in het seizoen. Dit jaar zijn er opvallend veel vroege boekingen, terwijl veel mensen de afgelopen jaren juist op het laatste moment tot een uitstapje besloten. Dat geldt ook voor de rest van de maand april en voor de meivakantie. Daarnaast lijkt het aantal Duitse toeristen aan te trekken. Bovendien stijgen de bestedingen licht.

Keukenhof

Buiten- en binnenlandse toeristen wisten de Keukenhof in Lisse het gehele weekeinde goed te vinden. Er kwamen meer bezoekers dan vorig jaar. Naast Nederlanders ging het vooral om Duitsers, Fransen en Aziaten, die een bezoek aan Rembrandt-activiteiten combineerden met het bloembollenpark. Maandag was het Hoedendag in de Keukenhof.

Dierentuinen

Ook de dierentuinen verwelkomden een stroom van bezoekers. Het Dolfinarium in Harderwijk kreeg tijdens de paasdagen 5100 gasten, duizend meer dan in 2004. Vorig jaar was het zeezoogdierenpark met Pasen nog gesloten wegens een verbouwing. Met de zaterdag meegeteld waren het er 8554.

Madurodam

Miniatuurstad Madurodam in Den Haag kreeg 25.000 belangstellenden binnen de poorten, verspreid over vier dagen, 60 procent meer dan vorig jaar. "Echt een cadeautje", zei een woordvoerster. Vooral de ijssculpturen trekken veel bezoek. Ook bij Madurodam valt het op dat er weer meer Duitsers langskomen en dat de bezoekers wat meer uitgeven dan vorig jaar.

Pretparken

Ongeveer 45.000 mensen bezochten in het paasweekeinde sprookjespark de Efteling, iets meer dan vorig jaar. Maandag was de drukste dag. De woordvoerster van Walibi World in Biddinghuizen sprak van een "heel gezellige Pasen", met iets meer bezoekers dan vorig jaar.

Buitenlanders

De traditionele bloemenjaarmarkt op Goede Vrijdag in de binnenstad van Groningen trok 150.000 mensen. Traditiegetrouw kwamen van hen de meesten uit Duitsland. De buitenlandse vakantiegangers overnachtten overwegend in hotels en bungalowparken. De bezetting was zeer goed, beter dan vorig jaar.

Amsterdam

In Amsterdam was de bezettingsgraad zelfs 95 procent. Vooral Duitsers, Fransen en Spanjaarden bezochten de hoofdstad. Opvallend was ook het aantal Indiase gasten dat op het laatste moment nog een hotel en excursies in en rondom de hoofdstad boekte. Veel animo was er ook voor tentoonstellingen in Amsterdam zoals Rembrandt-Caravaggio en Rembrandt, zoektocht van een genie.

In Zuid-Limburg waren de Amstel Gold Race en de Kennedy Mars grote trekkers voor zowel Nederlanders als Belgen en Duitsers. Daar was de vraag naar hotelaccommodatie bijzonder hoog.

Campings

Zeeland en de Wadden-eilanden ontvingen evenveel bezoekers als vorig jaar. Campings in Zeeland, Noord-Holland, Gelderland, Overijssel en Zuid-Limburg waren goed bezet doordat Pasen laat viel en het redelijk weer was. In Friesland woonden veel mensen de watersportevenementen bij en in Overijssel gingen veel mensen bij Giethoorn het water op.

Winkelcentra

Ondanks het goede weer waren ook de winkeliers op de meubelboulevards "dik" tevreden. Zowel Alexandrium III in Rotterdam als Villa Arena in Amsterdam trokken zaterdag en maandag bij elkaar ongeveer 20.000 bezoekers, iets meer dan vorig jaar.

Bovendien stonden de klanten al vroeg voor de deur. De Megastores in Den Haag kregen maandag 18.500 mensen over de vloer, 10 procent minder dan vorig jaar. De meubelboulevards lokten de ouders met paasaanbiedingen en de kinderen met poppentheater, workshop, bioscoop en eieren schilderen.