NEW YORK - De prijs van een vat olie is maandag op de termijnmarkt in New York even tot 70 dollar per vat geklommen. Dat is de hoogste stand in bijna acht maanden. De prijsstijging hangt hoofdzakelijk samen met de oplopende spanningen over het nucleaire programma van Iran.

De prijs van een vat lichte Amerikaanse olie (van 159 liter) steeg eind augustus vorig jaar naar de recordstand van 70,85 dollar per vat. Dat kwam door de tropische orkaan Katrina, die grote schade aanrichtte aan de olie-installaties aan de Amerikaanse golfkust.

Brent crude

De prijs van een vat Brent crude steeg maandag op de termijnmarkt in Londen naar de recordstand van 71,40 dollar. Daarna zakte de prijs terug.

De spanningen rond Iran liepen de afgelopen dagen sterk op wegens geruchten over een mogelijke Amerikaanse aanval op dat land. Iran is de op drie na grootste olieproducent ter wereld. Ook kan Iran het transport van olie in de Perzische Golf ernstig verstoren.

Vakantieseizoen

Daarnaast zet ook de aanhoudende politieke onrust in Nigeria de olieprijs onder druk. Nigeria is het op zes na rijkste olieland. Verder wordt de olieprijs momenteel de hoogte ingejaagd door het naderende vakantieseizoen in de Verenigde Staten. Dan neemt het brandstofverbruik sterk toe omdat Amerikanen er graag met de auto op uit trekken.