LEIDSCHENDAM - De supermarkten verwachten dit jaar met Pasen een recordomzet te draaien. De branche verwacht een omzet van zeshonderd miljoen euro. Daarmee benadert Pasen voor het eerst de omzet van Kerstmis, meldt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) zaterdag. Vorig jaar bedroeg de paasomzet van de supermarkten ongeveer 560 miljoen euro.

Doordat Pasen dit jaar pas half april valt, hopen de supermarkten volgens het CBL te profiteren van het lentegevoel, dat de consument zou aanzetten meer te besteden. De branche speelt in op de paasdagen met een uitgebreider assortiment. Het gaat om extra luxe artikelen of producten in een speciale paasuitvoering.

De hardlopers zijn eieren, paasbrood, roomboter, verse sappen en luxe broodjes. Ook Franse kaas, luxe vleeswaren, vis, fondue- en gourmetschotels en champagne worden naar verwachting veel verkocht.

Vorig jaar, toen Pasen drie weken eerder viel, was de omzet lager dan in 2004. In dat jaar viel Pasen net als dit jaar later. In een gemiddelde week zetten supermarkten ongeveer 470 miljoen euro om.