WASHINGTON/RAMALLAH - De regering-Bush heeft Amerikaanse bedrijven, organisaties en particulieren dertig dagen gegeven om de zakelijke contacten met de door Hamas geleide Palestijnse regering te verbreken. Washington dreigt met sancties tegen Amerikanen die de instructies niet naleven.

Dat blijkt uit een document van het Amerikaanse ministerie van Financiën. "Hamas heeft de status van terroristische groep", zei Molly Millerwise van het Amerikaanse ministerie van Financiën vrijdag tegenover de BBC in een toelichting op het besluit.

Abbas

Amerikanen mogen wel zaken doen met Palestijnse instellingen die onder direct gezag staan van de gematige president Abbas. Verder is de maatregel niet van toepassing op Amerikanen die zaken doen met niet-gouvernementele organisaties en particuliere banken in de Palestijnse gebieden. Amerikanen die ondanks het verbod toch zaken willen doen met de Palestijnse regering kunnen daartoe een verzoek indienen bij hun ministerie van Financiën.

Steun

Eind maart verbrak de regering-Bush de contacten met alle Palestijnse ministeries, omdat die onder door Hamas-premier Haniyah benoemde ministers vallen. Ook hebben de Verenigde Staten en de Europese Unie hun financiële steun aan de Palestijnse regering opgeschort.