LONDEN - De prijs van olie uit de Noordzee is donderdag tot een recordhoogte gestegen. Op de termijnmarkt in Londen brak de notering van een vat ruwe Brent-olie voor het eerst in de geschiedenis door de grens van 70 dollar.

De Britse olie heeft deze week record op record gestapeld. Afgelopen maandag werd de recordprijs van eind augustus vorig jaar gebroken. Een dag later verscheen er al een nieuw hoogtepunt op de Londense koersenborden.

Tijdens de termijnhandel van donderdag piekte de koers voor een vat dat geleverd wordt in juni, op een prijs van 70,72 dollar. Hij eindigde op 70,57 dollar. De prijsstijgingen worden veroorzaakt door een conflict tussen de Verenigde Staten en Iran. De Amerikanen zijn fel gekant tegen het nucleaire programma van Iran en zouden een aanval voorbereiden.

Iran is 's werelds vierde producent van ruwe olie. De internationale spanningen hebben ook de prijs van Amerikaanse olie flink opgedreven. In New York kruipt de olieprijs richting de recordhoogte die vorig jaar werd bereikt in het kielzog van de orkaan Katrina.