AMSTERDAM - De advocaten van de voormalige Ahold-top eisten deze week zonder uitzondering vrijspraak in het strafproces naar de boekhoudfraude. De toplieden van het Zaanse supermarktconcern hebben nooit moedwillig de accountant en aandeelhouders misleid, stelden de zeven strafadvocaten. Het volledig meetellen van de omzet van buitenlandse dochterbedrijven bij die van Ahold was volgens hen terecht.

Justitie is in de haast om de bedrijfstop achter tralies te krijgen gestruikeld over het eigen, slordig uitgevoerde, onderzoek, meent de verdediging. De tenlasteleggingen, waaraan vorige week forse strafeisen werden gekoppeld, werden in de dagenlange pleidooien fel aangevallen. "Het OM roept maar wat", constateerde advocaat Dian Brouwer donderdag in zijn slotpleidooi, terwijl het projectiescherm de tekst "Requisitor = Onzin!" toonde.

De aanhoudende kritiek van de verdediging op het OM leidde tot voorzichtig optimisme bij de verdachten. "We doen er straks nog een schepje boven op", liet Cees van der Hoeven, bekend als verdachte nummer één, zich in de schorsing van zijn pleidooi ontvallen.

Kruideniers

De kruideniers van wereldformaat, zoals de Ahold-bestuurders door een advocaat werden betiteld, zijn het slachtoffer van een hetze, meende Mischa Wladimiroff, de raadsman van Van der Hoeven. De verdediging neemt het justitie kwalijk dat zij de voormalige Ahold-top al halverwege het strafonderzoek tot verdachte bestempelde. Dit had volgens hen zijn weerslag op het opsporingsonderzoek.

"Het lijkt alsof er een spook rondwaart bij de FIOD-ECD en het OM: het spook dat verdachten niet gelooft, enkel omdat zij worden verdacht", zei Jan Sjöcrona, die samen met Brouwer de oud-commissaris Roland Fahlin en ex-bestuurder Jan Andreae bijstaat. De advocaat vroeg donderdag het OM niet ontvankelijk te verklaren.

Meurs

Financieel directeur Michiel Meurs was de genius achter de control letters waarin Ahold zeggenschap opeiste bij de gezamenlijke dochterbedrijven in Zuid-Amerika en Europa. Deze zeggenschap was nodig om onder Amerikaanse boekhoudregels de volledige omzet van de minderheidsdeelnemingen bij de eigen omzet te mogen tellen.

Meurs hield brieven waarin deze zeggenschap letterlijk werd ontkend, de zogenoemde side letters, in een lade van zijn secretaresse verborgen voor de accountant. Maar hij heeft nooit bewust iemand misleid, stelde zijn advocaat.

Van der Hoeven houdt vol nooit van de side letters te hebben geweten, ook al ondertekende hij er een. Andreae en Fahlin zagen geen kwaad in de elkaar tegensprekende brieven. "Zij hadden geen praktijkervaring en affiniteit met de wereld van de haute finance", benadrukte Sjöcrona.

Koersval

De scherpe koersval die in februari 2003 volgde op de openbaring van de problemen bij Ahold was niet het gevolg van de consolidatiekwestie, maar van de fraude bij Ahold-dochter US Foodservice, betoogde een raadsman van Van der Hoeven deze week. Die fraude speelt geen rol in deze rechtszaak.

Volgende week donderdag mag het OM repliek leveren op de pleidooien van de advocaten. De daaropvolgende woensdag krijgt de verdediging van de Ahold-top de kans hierop te reageren. Na het laatste woord op 8 mei zal de rechter op 22 mei uitspraak doen in de grootste Nederlandse boekhoudfraudezaak.