GRONINGEN - Gasunie heeft geen steekpenningen aan Engelse vissers betaald. Dat bleek donderdag uit een onafhankelijk onderzoek dat het bedrijf heeft laten uitvoeren naar een vermeende smeergeldaffaire in Engeland.

Een groep Engelse vissers beweerde dat Gasunie steekpenningen had betaald aan collegavissers. Gasunie legt in samenwerking met een tweetal andere bedrijven een gaspijplijn aan tussen het Nederlandse Balgzand en het Engelse Bacton. Vanwege de werkzaamheden kunnen de vissers een seizoen lang niet uitvaren.

Gasunie heeft de vissers een schadevergoeding van 400.000 pond sterling (576.000 euro) toegezegd. Een deel van de vissers vond dit bedrag veel te laag en beweerde dat collega's door Gasunie waren omgekocht.

Het Engelse advocatenkantoor dat de beweringen van de vissers onderzocht kon hier echter geen bewijs voor vinden.

Onethisch

Bestuursvoorzitter M. Kramer van Gasunie voelt zich gesterkt door het onderzoek. "Wij hebben de uitkomsten van beide onderzoeken met vertrouwen tegemoet gezien en benadrukken dat er op geen enkele wijze sprake is van onethisch gedrag. Wij staan pal achter de integriteit van onze medewerkers. Wij gaan ervan uit dat in het vervolg insinuaties, van wie dan ook, omtrent onethisch gedrag uitblijven, anders zullen wij ons op verdere stappen beraden."