DEN HAAG - De frequentie van de APK voor personenauto's wordt verlaagd. De keuring hoeft nog maar eens in de twee jaar te worden uitgevoerd en geldt ook pas als auto's vier jaar oud zijn. Nu moeten auto's nog vanaf hun derde levensjaar elk jaar gekeurd worden. Dat heeft het kabinet donderdag besloten.

De Bovag en de RAI vereniging hebben geen goed woord over voor het besluit van het kabinet. De belangenorganisaties omschrijven de plannen als "onzalig" en "heel slecht voor de verkeersveiligheid en voor het milieu".

De ANWB is daarentegen zeer enthousiast. "Dit is precies wat de ANWB al veel langer wil: een minder rigide APK-regime", aldus een woordvoerder van de bond. "De maatschappelijke kosten dalen fors, want een APK-keuring kost al snel 45 euro. Voor de verkeersveiligheid en het milieu zijn er nauwelijks gevolgen".

Rompslomp

De versoepeling van de APK-keuring is een van de maatregelen die onderdeel uitmaken van het kabinetsbeleid om de lasten van administratieve verplichtingen, bureaucratie en rompslomp voor bedrijven en burgers te verlichten. In totaal wil het kabinet met het versimpelen van regels bedrijven een besparing bieden van 4 miljard euro in 2007.

Andere versimpelingen zijn dat het voor ondernemers voortaan voldoende is als ze hun boekhouding elektronisch bewaren. Verder krijgen alle gemeenten dezelfde brandvoorschriften, wordt de Arbowet vereenvoudigd en krijgen bedrijven eens in de zoveel tijd vrijaf van de verplichting om allerlei statistische gegevens aan het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) te leveren. Kleine ondernemers als bijvoorbeeld een banketbakker met een klein terras hebben nog maar een vergunning nodig: alleen voor hun hoofdactiviteit.

Het kabinet ligt op schema met het doel om in 2007 een kwart van alle overbodige regels te hebben afgeschaft. De besparing is nu al 1,9 miljard euro van de oorspronkelijke 16 miljard die bedrijven bij het begin van deze kabinetsperiode kwijt waren aan administratieve lasten. Volgend jaar moet een besparing van 4 miljard gehaald zijn.