DEN HAAG - Staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken zet gemeenten onder druk om te lange wachttijden voor een bijstandsuitkering aan te pakken. De bewindsman ergert zich eraan dat overleg met gemeenten over dit probleem niet zo snel gaat als hij zou willen. Als er niet binnen anderhalve maand een oplossing ligt, grijpt Van Hoof in door in de wet het uitbetalen van voorschotten te organiseren.

Dat stelde de bewindsman donderdag tijdens een overleg met de Tweede Kamer. CDA, PvdA en GroenLinks hadden in februari aan de bel getrokken bij Van Hoof, nadat uit onderzoek van de FNV bleek dat 10 procent van de aanvragen voor bijstand langer duurt dan de wettelijke termijn van acht weken. Dit vond ook de staatssecretaris niet kunnen, omdat "je dan zeker weet dat je financiële problemen creëert".

De drie partijen vinden dat ook uitkeringsinstantie UWV bij het toekennen van WW meer achter de broek gezeten moet worden. De Kamer had in februari Van Hoofs collega op Sociale Zaken, minister De Geus, gevraagd of mensen die de uitkering voor werkloosheid aanvragen binnen vier weken uitsluitsel te geven. De Geus heeft toegezegd dit te onderzoeken en eind juni te rapporteren.

Geduld

Maar CDA-Kamerlid Verburg voelt zich "aan het lijntje gehouden" en wil nog voor 1 mei een antwoord van de minister. Ook het geduld van PvdA-Kamerlid Noorman raakt op. Zij overhandigde Van Hoof een zwartboek met klachten over het UWV. Waarop de staatssecretaris toezegde de boodschap over te brengen aan De Geus.