DEN HAAG - Premier Balkenende heeft donderdagmiddag toegezegd dat het kabinet zich maximaal zal inzetten om de werkgelegenheid bij autofabrikant NedCar te behouden. Vertegenwoordigers van de vakbonden boden de minister-president, minister Brinkhorst en staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken een petitie aan.


Medewerkers van NedCar voeren actie in Den Haag | Foto: Jordi Huisman

Tussen de 1400 en 1600 werknemers van de fabriek in Limburg waren met de vakbonden meegekomen naar Den Haag. Zij demonstreerden, getooid in het oranje en met spandoeken, op het Plein bij de Tweede Kamer. De demonstratie verliep rustig.

De werknemers zongen liedjes van onder meer de Limburgse groep Rowwen Hèze en droegen spandoeken, met teksten als 'Verlies van 1000 banen. Geen 2e Fokker drama' en 'Brinkhorst: nu investeren of straks allemaal ww'.

Hoopvol

Volgens H. van der Kolk, voorzitter van FNV Bondgenoten, zijn de woorden van Balkenende hoopvol, maar is er nog geen zekerheid dat de duizend banen niet langer op de tocht staan. "Hij zegt dat het kabinet er alles aan gaat doen om de werkgelegenheid te behouden. Veel concreter kan hij niet zijn", aldus Van der Kolk. "Het is nog geen kat in 't bakkie."

Ook Wouter Bos stelde namens de fractievoorzitters dat woorden eerst nog daden moeten worden. De fractievoorzitters spraken zich op het podium uit voor behoud van werkgelegenheid, maar ook zij konden geen harde toezeggingen doen. Bos: "We zullen ervoor zorgen dat het kabinet de daad bij het woord voegt."

Staken

Van staken is volgens de vakbonden vooralsnog geen sprake. "Zolang we in gesprek zijn, werken we." Maandag spreekt Balkenende met topman Masuko van Mitsubishi, eigenaar van NedCar, om te bezien in welke zin het kabinet ondersteuning kan bieden.

"Als de uitkomsten van dat gesprek teleurstellend zijn, zal dat ongetwijfeld hardere actie betekenen", wist Van der Kolk. Ondernemingsraad en bonden roepen in de petitie de premier op zijn invloed aan te wenden om een opvolger voor de Mitsubishi Colt voor de NedCarfabriek in Born veilig te stellen.

Fondsen

Ook dringen ze erop aan "ruimhartig alle mogelijke regionale, nationale en internationale fondsen aan te wenden" voor behoud van "een volwaardige innovatieve auto-industrie in Zuid-Oost Nederland". Daarnaast vragen ze om door innovatiesubsidies en scholings- en stimuleringsmaatregelen vervangende werkgelegenheid te realiseren, zodat er geen gedwongen ontslagen hoeven te komen.

Tijdens zijn wekelijkse persconferentie zei Balkenende dat hij van Masuko vooral wil weten hoe Mitsubishi de toekomst van het bedrijf ziet. Het kabinet hoopt dat de Japanse autofabrikant een andere partner vindt nu DaimlerChrysler de productie van de Smart ForFour bij NedCar wil stoppen.

Maar Balkenende onderstreepte dat hij het niet de taak vindt van de overheid "om op de stoel van de ondernemer te gaan zitten". "De overheid is er voor het algemene vestigingsklimaat."

3000 banen

Mitsubishi, de eigenaar van NedCar, wil ongeveer duizend van de 3000 banen schrappen bij de fabriek in Born. De banen moeten verdwijnen omdat DaimlerChrysler de productie van de vierdeurs Smart in Born stopt. Naast de Smart wordt in de Limburgse fabriek alleen nog de Mitsubishi Colt gemaakt.

De fabriek in Born is gebouwd voor een productiecapaciteit van 300.000 auto's per jaar. Nu rollen er per jaar 115.000 auto's uit de fabriek. Na het spoedige verdwijnen van de Smart zullen dat er rond de 70.000 worden.