AMSTERDAM - Slijters en supermarkten weigeren steeds vaker de boetes te betalen die zij krijgen opgelegd voor de verkoop van alcohol aan minderjarigen. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), die toeziet op de naleving van de Drank- en Horecawet, zou ten onrechte boetes uitschrijven. Dat schrijft De Telegraaf donderdag.

Volgens de krant lopen inmiddels tientallen rechtszaken. De VWA is niet onder de indruk van de klachten. "De inspecteurs zien er gewoon op toe dat de wet wordt nageleefd", zegt VWA-woordvoerster Annemieke Herberigs.

Geldklopperij

"Het lijkt erop dat de kas gevuld moet worden ten koste van de winkeliers", zegt woordvoerder van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) Susanne van Paridon in het ochtendblad. "Om de meest bizarre redenen worden boetes uitgedeeld. Het is gewoon geldklopperij."

Slijterijketen Dirck III zou verschillende zaken voor de rechter willen brengen. "Het is niet te geloven waar de VWA mee bezig is", verzucht directeur Rik Groen. "Een filiaal in Hilversum kreeg een boete van achttienhonderd euro omdat een jongen niet om legitimatie was gevraagd." De RND verwacht volgens de krant dat de rechter heel wat boetes zal vernietigen.

Jongeren

Uit onderzoek van de VWA bleek woensdag dat ondernemers 'nog steeds vaak' alcoholhoudende dranken verkopen aan jongeren. Volgens de ondervraagde jongeren vragen verkopers wel vaker dan voorheen naar de leeftijd en een identiteitsbewijs van de klant. Dit gebeurt volgens de VWA in minder dan een kwart van de winkels.

Koninklijk Horeca Nederland (KHN) pleit ervoor, evenals de RND, om minderjarigen zelf strafbaar te stellen als ze alcohol kopen, schrijft het dagblad. "De VWA kon vaak helemaal niet bewijzen dat iemand aan wie alcohol was verkocht minderjarig was", vertelt KHN-woordvoerder Anthony van der Klis in de krant.

Ook het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel pleit er voor jongeren onder de 16 jaar die alcohol kopen, strafbaar te stellen. "Het kan niet zo zijn dat een jongere die willens en wetens de wet overtreedt dit straffeloos kan doen, terwijl de verkoper een boete riskeert", zei een woordvoerder.

Volgens de Drank- en Horecawet zijn verstrekkers van alcohol verplicht te controleren of jongeren die drank willen kopen oud genoeg zijn. Voor zwak-alcoholhoudende drank geldt een minimumleeftijd van 16 jaar. Voor sterke drank is dit 18 jaar.