AMSTERDAM - Het energiebedrijf Nuon is actief op zoek naar fusiepartners om zich voor te bereiden op een toekomst waarin het bedrijf is opgesplitst. Dit bevestigde een woordvoerder donderdag in reactie op een bericht in Het Financieele Dagblad.

Met een fusie hoopt Nuon tegenwicht te kunnen bieden aan de energiereuzen die op de Europese markt ontstaan. De voorkeur gaat daarbij uit naar partners in landen rond de Noordzee, aldus de zegsman. De vorming van een groot Nederlands energiebedrijf zou op te veel problemen stuiten.

Brinkhorst

De gehele Nederlandse energiesector vecht nu nog tegen wetgeving die minister Brinkhorst (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer heeft voorgelegd. De bewindsman wil de energiebedrijven dwingen om hun bedrijven op te splitsen in een netwerk- en een productie/leveringsbedrijf.

Splitsing

"We zijn tegen de splitsing, maar we leven ook in een parlementaire democratie", zei de Nuon-woordvoerder over de nieuwe wegen die zijn bedrijf wil inslaan. "Je moet je voorbereiden op een toekomst. Als de splitsing doorgaat, wat dan?"

De Tweede Kamer debatteert donderdag over de splitsingswet. Andere energiebedrijven, zoals Essent en Eneco, hebben gepleit voor de vorming van een groot energiebedrijf in Nederland. "Wij zien dat niet als de beste optie", aldus de Nuon-woordvoerder.

Volgens hem kan een nationale fusie bijvoorbeeld op veel te veel problemen stuiten met het mededingingsrecht. Daarnaast verwacht Nuon "forse consequenties" voor de werkgelegenheid in Nederland.

Volgens Het Financieele Dagblad voert Nuon gesprekken met onder meer het Deense Dong, het Britse Centrica, het Noorse Statkraft en het Zweedse Vattenfall. De Nuon-zegsman wilde dit niet bevestigen.