BRUSSEL - Europese gezinnen kunnen gemiddeld enkele honderden euro's per jaar besparen als de kosten dalen die bedrijven aanrekenen voor het betalen met bankpasjes en kredietkaarten.

Volgens Europees Commissaris Kroes (concurrentiebeleid) is het mogelijk de kosten fors omlaag te laten gaan, omdat de banksector in haar ogen nu woekerwinsten maakt op de rug van de consument.

Gemiddeld betaalt een consument op een aankoop met bank- of kredietkaart volgens haar nu tot 2,5 procent te veel, omdat bedrijven de kosten die zij kwijt zijn aan Visa, MasterCard of systemen voor automatische betalingen doorrekenen aan klanten. Dat leidt tot een totale winst voor de banksector van 50 tot 100 miljard euro.

Oplossingen

Kroes kondigde woensdag aan dat zij de komende tien weken met de banken en kredietkaartmaatschappijen als Visa en MasterCard gaat overleggen over oplossingen. Als dat overleg niets oplevert, zal zij stappen ondernemen, die uiteindelijk kunnen leiden tot rechtszaken bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg.

De Nederlandse Eurocommissaris stelde woensdag tijdens een persconferentie de banken een laatste kans te willen geven en "diplomatiek te zullen blijven". Toch haalde zij zwaar uit naar de sector. "De winsten die nu gemaakt worden zijn schandalig hoog.

Paradijs

Ik heb er genoeg van dat er marktpartijen zijn die zich niet gedragen zoals het moet. De banken moeten maar beseffen dat het paradijs voorbij is. Wat nu gebeurt is abnormaal en niet acceptabel."

Kroes noemde Nederland en Duitsland wel als goede voorbeelden van landen die in ieder geval concurrentie mogelijk hebben gemaakt voor automatische betaalsystemen. Zij wil dat dit in alle lidstaten gebeurt voor de verwerking van transacties met gewone bankpasjes en kredietkaarten.

Kleine markt

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zei in een reactie dat de kwestie hier eigenlijk niet speelt. Nederland heeft een betrekkelijk kleine markt voor creditcards met slechts ruim 40 miljoen transacties per jaar op een bevolking van 16 miljoen. Kroes noemde Nederland juist een goed voorbeeld, aldus een woordvoerder van de NVB.