BORN - Honderden stakende werknemers van NedCar gaan donderdag met zestig bussen naar Den Haag. Ze eisen daar een gesprek met premier Balkenende. Dat heeft een meerderheid van de werknemers woensdag tijdens een actiebijeenkomst in de Limburgse autofabriek besloten.

Den Haag moet er alles aan doen te proberen een nieuwe autofabrikant naar Born te halen ter vervanging van de Smart.

Maandag al willen de bonden duidelijkheid van het kabinet, anders volgt een staking voor onbepaalde tijd.

Pot geld

De vakbonden willen dat Balkenende en Brinkhorst indringende afspraken maken met de top van Mitsubishi in Tokio om het voortbestaan van NedCar veilig te stellen. Ook willen ze snel een pot geld om de productievermindering en het verlies van werkgelegenheid bij NedCar op te vangen.

Pissig

Bestuurder B. Keulen van vakbond de Unie erkende woensdag dat veel werknemers "pissig" waren, mede omdat ze dachten dat de vakbonden vanaf donderdag stakingen zouden uitroepen. Bestuurder A.

Bot van CNV-Bedrijvenbond voegde daaraan toe: "We hebben hen uitgelegd dat je verstandig met acties om moet gaan, zeker nu in Den Haag eindelijk het NedCarkwartje gevallen is. Je moet niet gelijk vanaf dag één gaan pieken. Maar als er volgende week geen resultaten zijn, gaat de zaak alsnog plat.

Creatief

Voorzitter Jean Wouters van de ondernemingsraad (OR) benadrukte dat "de overheid creatief met geld moet omgaan om hier iets te doen". Ook voor hem gaat het om dagen. "We wachten geen weken meer".

Zwaar gefrustreerd

Wouters zei nog dat Mitsubishi tijdens het overleg alleen urenlang over onbelangrijke details wilde praten. Hij toonde zich "zwaar gefrustreerd" in het overleg en in de cultuurkloof met Japan. "Geen beweging in te krijgen."