BORN - De directie van de Japanse autofabrikant Mitsubishi is bereid met minister-president Balkenende te praten over de reorganisatie bij NedCar. Dat zei algemeen directeur T. Tozer van Mitsubishi Europe woensdag. Mitsubishi is volledig eigenaar van NedCar. Het concern wil ongeveer duizend banen schrappen bij de fabriek in Born.

"We hebben geen bezwaar tegen een ontmoeting met Balkenende. Als de vakbonden in staat zijn een dergelijk gesprek te organiseren, voelen wij ons daar goed bij", verklaarde Tozer. De bonden willen dat Mitsubishi tegen de premier de intentie uitspreekt om door te gaan met de autofabriek in Born.

Bijdrage

Premier Balkenende laat via zijn woordvoerder weten zeker bereid te zijn om, samen met staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken, een gesprek met de Mitsubishi-top te voeren als dat een bijdrage kan leveren tot een oplossing van de problemen.

Ook bekijkt Balkenende of hij donderdag kan spreken met deelnemers van de demonstratie van NedCarpersoneel, die dan in Den Haag plaatsvindt. "Dat alles vanuit zijn medeleven met het lot van de mensen die nu in onzekerheid verkeren", aldus de woordvoerder van de premier.

Toekomst

Tozer herhaalde woensdag dat Mitsubishi in ieder geval tot 2010 doorgaat met de productie van het automodel Colt bij NedCar. Wat de fabrikant daarna met Nedcar van plan is, kon de algemeen directeur niet zeggen. Het is volgens hem onmogelijk om zo ver in de toekomst te kijken.

NedCar is in de problemen gekomen doordat DaimlerChrysler de productie van de vierdeurs Smart heeft gestopt. Het staat de directie van NedCar vrij om op zoek te gaan naar een andere autofabrikant die bereid is een deel van de productie naar Born te verhuizen, zei Tozer. Hij verwacht echter niet dat deze zoektocht succesvol zal zijn.

Valse hoop

"Ik wil de werknemers geen valse hoop geven. Het is niet realistisch om te denken dat er een fabrikant is die op korte termijn jaarlijks 100.000 auto's in Born wil produceren."