GRONINGEN - Gasunie laat een mogelijke smeergeldaffaire in Engeland onderzoeken. Dat heeft een woordvoerder van het gasbedrijf woensdag laten weten. Een groep Engelse vissers beweert dat Gasunie steekpenningen heeft betaald aan collega-vissers. Het bedrijf ontkent de beschuldigingen.

Gasunie legt in samenwerking met een tweetal andere bedrijven een gaspijplijn aan tussen het Nederlandse Balgzand en het Engelse Bacton. Vanwege de werkzaamheden kunnen de vissers een seizoen lang niet uitvaren. Gasunie heeft de vissers een schadevergoeding van 400.000 pond sterling (576.000 euro) toegezegd. Een deel van de vissers vindt dit bedrag veel te laag en beweert dat collega's door Gasunie zijn omgekocht.

Misstanden

Volgens een woordvoerder van Gasunie is er "geen aanleiding om eventuele misstanden te veronderstellen". "Maar we nemen dit soort signalen bijzonder serieus." Een onafhankelijk bureau onderzoekt beschuldigingen van de vissers. De uitkomsten worden waarschijnlijk volgende week bekend.

Gasunie benadrukt dat slechts een handjevol vissers de beschuldigingen geuit heeft. "Het overgrote merendeel is akkoord met deze compensatieregeling. Het bedrag is hoger dan ooit geboden."

De Balgzand Bacton Line (BBL) wordt een 235 kilometer lange gaspijp tussen Nederland en Engeland. Met de aanleg is een investering van 500 miljoen euro gemoeid. De leiding moet in december klaar zijn voor gebruik.