AMSTERDAM - Medewerkers van onder meer departementen en het Openbaar Ministerie (OM) leven nog in het 'papieren tijdperk'. Dat zegt internetjournalist Francisco van Jole woensdag in de Volkskrant. Volgens deskundigen zijn mensen zich er niet van bewust dat digitale informatie beter te beveiligen is dan papieren documenten. Maar velen beseffen niet dat wachtwoorden en toegangscodes geheim moeten zijn.

In het afgelopen jaar kwam een aantal keer informatie op straat via medewerkers van defensie en het OM. Per e-mail verzonden documenten werden onderschept, via een downloadprogramma werd correspondentie van de koningin openbaar en een landmachtkapitein liet een usb-stick in een huurauto achter. Volgens een IT-beveiliger zijn deze lekken te voorkomen als gevoelige informatie wordt gecodeerd. Mochten gegevens dan alsnog in verkeerde handen vallen, dan kan de vinder of de dief de informatie niet lezen.

Op veel departementen zou informatie al worden gecodeerd, maar worden de bijbehorende veiligheidsprocedures niet of slecht gevolgd. Wachtwoorden worden slecht geheim gehouden of gegevensdragers tegen de regels in mee naar huis genomen. Beveiligingsdeskundigen zijn van mening dat de recente informatielekken vooral het gevolg zijn van onwetendheid.