AMSTERDAM - Pogingen van KPN om zijn beschermingswal overeind te houden zijn dinsdag mislukt. De aandeelhouders verboden het telecomconcern een deel van zijn aandelen onder te brengen bij de Stichting Bescherming KPN. De stichting staat echter nog niet helemaal machteloos.

Het voorstel om de beschermingsconstructie te verlengen werd met een kleine meerderheid van de stemmen verworpen tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in Amsterdam. Dat kwam mede doordat de Amerikaanse vermogensbeheerder Capital Group heeft tegengestemd. De vermogensbeheerder bezit ongeveer een kwart van de aandelen in KPN. De meeste Nederlandse aandeelhouders stemden voor het behoud van de constructie.

Gouden aandeel

Omdat de aandeelhouders de bescherming middels preferente aandelen hebben afgebroken, bezit KPN weinig verdediging meer tegen een vijandig overnamebod. Tijdens de vergadering werd namelijk ook het gouden aandeel formeel afgeschaft. Het aandeel dat de Nederlandse overheid de macht gaf om een overname te blokkeren, werd eind vorig jaar al teruggekocht door KPN. In 2000 vormde het gouden aandeel nog het belangrijkste obstakel bij een overnamepoging van het Spaanse Telefónica.

De enige bescherming die nu nog resteert, is het recht van de Stichting Bescherming KPN om bij een overnamebod een optie op preferente aandelen uit te oefenen. President-commissaris Ton Risseeuw reageerde teleurgesteld op het besluit van beleggers om de andere voorgestelde verdediging niet langer toe te staan: "We moeten ermee leven; het zij zo." Het plan met de voorkeursaandelen zou de raad van bestuur meer tijd hebben gegeven om over een bod te onderhandelen of op zoek te gaan naar een bieder die bereid is meer te betalen.

Bod doen

Een vertegenwoordiger namens Nederlandse pensioenfondsen, waaronder ABP en PGGM, constateerde dat de laatste belangrijke beschermingswal van KPN nu is neergehaald. Dat gebeurt uitgerekend in een periode waarin wordt gespeculeerd op de verkoop van het telecomconcern aan een grote buitenlandse branchegenoot. Volgens analisten is KPN echter te duur om te worden gekocht door een ander telecombedrijf. Mogelijk zullen grote investeringsmaatschappijen, zoals het Amerikaanse Kohlberg Kravis Roberts, op termijn een bod doen op KPN.

President-commissaris Risseeuw liet zich ontvallen dat hij KPN in Nederlandse handen wil houden. Topman Ad Scheepbouwer zei over de overnamespeculaties: "KPN staat sterk. We zullen ieder bod op zijn merites beoordelen." Hij constateerde in dat licht ook dat de Duitse dochter E-Plus wordt ondergewaardeerd, evenals de divisie voor vaste telefonie.

Toestemming aandeelhouder

Een eventueel overnamebod op KPN kan uitsluitend worden doorgezet met instemming van aandeelhouder Capital Group, dat ongeveer een kwart in het telecomconcern bezit. KPN ziet de Amerikanen als een normale aandeelhouder. Capital stelt zelf de aandelen niet te hebben gekocht om KPN in een bepaalde richting te sturen.