DORDRECHT - Energiebedrijf Eneco is deze week begonnen met een voorlichtingscampagne over gas. Ongeveer 25.000 klanten krijgen deze maand een kraskaart toegestuurd. Als de ontvanger over de kaart krast, komt er een gaslucht vrij.

"We willen op deze manier onze klanten bijbrengen hoe ze veilig met gas omgaan en hoe ze een gaslek kunnen bespeuren. Veel mensen herkennen de penetrante spruitjesgeur niet", legt een woordvoerder dinsdag uit. Op de kaart staat beschreven wat je moet doen als je een gaslek vermoedt en welk Eneco-nummer je moet bellen. Op de site www.gaslucht.nl staat dit in meerdere talen ook nog eens uitgelegd.

Eneco verspreidt de kraskaart in eerste instantie onder 25.000 huishoudens in de Dordtse wijken Krispijn, Crabbehof en Sterrenburg. Volgens de woordvoerder is voor Dordrecht gekozen omdat dat een "goede doorsneestad" is. Afhankelijk van de reacties breidt het energiebedrijf de kaartenactie uit naar de rest van Nederland.

Eneco krijgt zeer regelmatig meldingen, enkele per dag, binnen van klanten die een gaslek vermoeden. Werknemers van het bedrijf houden daarnaast met meetapparatuur 'snuffelacties' op straat, waardoor veel lekken worden opgespoord zonder dat klanten daar wat van merken.