BORN - Werknemers bij NedCar wachten in spanning de uitkomst van het overleg dinsdag met Mitsubishi over hun toekomst af. De sfeer aan de lopende band is gespannen, meldden verschillende werknemers dinsdag.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Bij werknemers die rond half twee voor de middagploeg opkwamen, bestaat ook enige verdeeldheid: sommigen willen direct staken, desnoods wild, als Mitsubishi geen goed nieuws heeft. Anderen wachten liever tot donderdag, als de vakbonden het groene licht voor een staking geven.

Praktisch iedereen verwacht slecht nieuws van de Japanners. De meeste werknemers van de middagploeg willen de in grote getale aanwezig media niets zeggen.

Somber

Als de ochtendploeg even later het bedrijf uitstroomt, staan de gezichten somber en bedrukt. Iedereen zegt voorbereid te zijn op acties. In doorsnee zijn de Belgische personeelsleden strijdvaardiger dan hun Nederlandse collega's. Zij wijzen op acties enkele jaren geleden bij Ford Genk, toen met sluiting bedreigd.

Door massaal te gaan staken wisten de arbeiders daar de fabriek open te houden. Het zijn ook vaak Belgen die genegen zijn om mee te doen aan een mogelijke wilde staking, woensdag of donderdag.

Staatssteun

"Deze fabriek had aan de andere kant van de Maas moeten staan", wijst een werknemer uit Genk richting België. "Dan hadden we allang staatssteun gehad. Dien Ollanders zijn het braafste jongetje van de Europese klas, die doen niks voor ons".

In de fabriek gonst het van de geruchten over sabotage, bevestigt een Belgische werknemer. Niemand weet precies wat daar waar van is. Maar er zouden wagens van het terrein af gereden worden waar werknemers schroeven in de motor hebben achtergelaten.

Een woordvoerster van NedCar wuift deze geruchten weg: "Dat is de afdeling wilde verhalen", zegt ze.