NEW YORK - De ruzie tussen VNU en een activistische aandeelhouder over de overname van het informatieconcern heeft maandag een nieuw hoogtepunt bereikt. De top van VNU en vermogensbeheerder Knight Vinke gebruikten de hele dag om openlijk elkaars standpunten te bekritiseren. Daarbij werd felle taal niet geschuwd.

Vermogensbeheerder Knight Vinke zette de rel in de ochtenduren in gang door zijn alternatieve plan voor VNU officieel te lanceren. In een verklaring schreef Vinke dat ongeveer 30 procent van het concern verkocht moet worden en dat de rest van het concern onder leiding van een nieuwe directie verder kan.

Misleidende informatie

Hoewel het voorstel afgelopen donderdag al wereldkundig werd gemaakt, reageerde VNU geprikkeld op de verklaring. Financieel topman Rob Ruijter kondigde direct een persconferentie aan om de "misleidende informatie" van Knight Vinke te weerleggen.

Tijdens de telefonische persconferentie klaagde VNU dat de kritische aandeelhouder zijn plannen op onjuiste gegevens baseert. Knight Vinke zou ook onrealistisch positieve toekomstscenario's schetsen in het eigen voorstel.

Verontwaardigt

Kort na de uitleg van de VNU-top was het weer de beurt aan Knight Vinke om verontwaardigd te doen. De vermogensbeheerder deed een reactie uitgaan waarin stond dat VNU het alternatieve toekomstplan niet begrijpt.

IMS Health

Knight Vinke bezit ongeveer 2 procent van de aandelen VNU en speelde afgelopen najaar een belangrijke rol in de oppositie tegen de voorgenomen miljardenovername van IMS Health door VNU. Het informatieconcern werd toen gedwongen die overnameplannen te laten varen, waarna VNU zelf overnameprooi werd.

De huidige onenigheid rond VNU gaat over een bod dat een groep investeerders heeft uitgebracht op het concern. Het consortium wil het informatieconcern voor in totaal 7,5 miljard euro opkopen. Veel aandeelhouders vinden het overnamebod te mager.