BORN - Bijna het voltallige personeel van NedCar gaat vanaf donderdag staken als eigenaar Mitsubishi dinsdag niet met garanties voor de werkgelegenheid en het voortbestaan van de fabriek komt. Tijdens een stemming onder het personeel maandag stemden slechts vier van de bijna 3000 werknemers tegen een staking.

De stemming vond plaats tijdens een werkonderbreking van een uur. Daarbij legden zowel de ochtend- als middagploeg het werk neer om deel te nemen aan een manifestatie van FNV Bondgenoten op de parkeerplaats voor NedCar. De vakbond maakte van de gelegenheid gebruikt om een stemming te houden voor al dan niet staken.

Wilde stakingen

Voorzitter Henk van der Klok van FNV-Bondgenoten riep de mensen op om geen wilde stakingen te houden. Als Mitsubishi dinsdag niet aan de eisen van vakbonden en ondernemingsraad (OR) tegemoet komt, volgt er een wettelijk voorgeschreven 24-uurs-ultimatum aan de directie. Pas daarna, dus vanaf donderdag, kunnen stakingen volgen, zei Van der Kolk.

Vakbonden en OR stellen dinsdag drie eisen aan Mitsubishi. De Japanners moeten met een helder plan voor de korte en lange termijn voor NedCar komen, ze moeten de huidige werkgelegenheid handhaven en NedCar moet de ruimte krijgen om naar andere partners om te zien voor de vervanging van de Smart van DaimlerChrysler.

De problemen bij NedCar ontstonden enkele weken geleden toen DaimlerChrysler onverwachts aankondigde met de productie van de Smart in Born te stoppen.

Eerste actie

Tijdens de manifestatie onthulden Van der Kolk en OR-voorzitter Jean Wouters een door midden gezaagde Smart. Wouters zei daarbij: "Dit is onze eerste actie, er volgens meer acties. Ze zullen verdomme weten waar Born en NedCar liggen!".

Duidelijk plan

Een delegatie van Mitsubishi voerde maandagmiddag een verkennend overleg over NedCar met ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken. Maar een woordvoerder van het ministerie zei, dat het Rijk niets kan doen zolang Mitsubishi niet eerst met een duidelijk plan komt. Woensdag praat de Japanse delegatie met de Limburgse gouverneur Frissen over NedCar.