AMSTERDAM/UTRECHT - Mensen boven 65 jaar hebben vorig jaar voor 4,4 miljoen euro met de AOW gefraudeerd. Dat was ruim 10 procent meer dan in 2004, toen de Sociale Verzekeringsbank (SVB) 3,9 miljoen euro aan ten onrechte toegekende uitkeringen opspoorde.

Dat heeft een woordvoerster van de SVB maandag laten weten naar aanleiding van berichtgeving in het AD. Meestal betreft het AOW'ers die verzwijgen dat ze samenwonen, waardoor ze een hogere uitkering ontvangen. Een AOW'er die alleen woont, ontvangt 872 euro per maand. Samenwoners krijgen twee keer 595 euro.

Boetes

De SVB laat het vaker dan vroeger bij een waarschuwing. Het aantal boetes dat ouderen voor fraude kregen opgelegd, is gedaald van 2730 in 2004 naar 2547 in 2005.

Volgens de SVB-woordvoerster spoort haar organisatie meer fraudegevallen op doordat ze beter gegevens uitwisselt met onder meer de Belastingdienst en de gemeentelijke bevolkingsadministraties. Het verhaal van de SVB-inspecteur die de huizen langsgaat om te zien of er in de badkamer twee tandenborstels staan, is volgens haar al lang verleden tijd.

Onduidelijk

Een woordvoerder van ouderenvereniging ANBO meent dat de stijging van het aantal fraudegevallen mede komt door onduidelijke regels over samenwonen. AOW'ers weten vaak niet hoe ze de regels moeten interpreteren. Hij noemt het voorbeeld van een oudere vrouw uit Tilburg die een kamer verhuurde aan een 65-plusser zonder samen te wonen. Ze kreeg een boete opgelegd, toen ze zich per ongeluk liet ontvallen: "Wij wonen al jaren samen".

De ANBO heeft staatssecretaris Van Hoof (Sociale Zaken) anderhalf jaar geleden gevraagd om meer duidelijkheid. Maar Van Hoof vindt de regels duidelijk genoeg. Wel heeft hij in de Tweede Kamer gezegd de regels aan te passen voor mensen die voor elkaar zorgen en daarom soms enkele dagen per week in dezelfde woning verblijven.

Klachten

De ANBO heeft de afgelopen jaren het aantal telefoontjes met klachten over de toepassing van de regels voor samenwonen zien toenemen.