PARIJS - De Franse president Chirac heeft besloten de omstreden wet waarin versoepeling van het ontslagrecht voor jongeren is geregeld te vervangen door maatregelen om jongeren in achterstandssituaties aan het werk te helpen. Dat is gebeurd op voorstel van premier De Villepin. Dat maakten het kantoor van de president en - later - De Villepin zelf maandagochtend bekend.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het besluit kwam na een ontmoeting tussen Chirac, De Villepin en andere hooggeplaatste mensen uit de regerende UMP. Daaraan waren dagen van onderhandelingen en politiek geruzie voorafgegaan. De Villepin zei dat het hem speet dat gebleken was dat de soepeler ontslagregeling niet kon worden ingevoerd.

Protesteren

De bekendmaking betekent dat de regering toegeeft aan de druk van de vakbonden en de studentenorganisaties, die wekenlang hebben geprotesteerd tegen de omstreden wet. De bonden moeten nog wel instemmen met de nieuwe plannen, die de werkgelegenheid voor jongeren moeten verbeteren.

Bijzonderheden over de nieuwe maatregelen worden maandag in de loop van de dag verwacht. Het parlement zou zich er nog deze week over kunnen buigen.

Wijzigingen

In het oorspronkelijke wetsvoorstel stond dat werkgevers jongeren tot 26 jaar in de eerste twee jaar zonder opgaaf van redenen mochten ontslaan. Ondanks alle protestacties wilde premier De Villepin tot nu toe geen wijzigingen aanbrengen.

Eind maart liet president Chirac weten dat hij de wet zou ondertekenen, maar dat die wat hem betreft pas in werking zou kunnen treden als in een nieuwe wet de meest omstreden punten zouden zijn aangepast. Hij wilde dat de proeftijd voor jonge werknemers niet twee maar één jaar zou worden en dat er geen sprake mocht zijn van ontslag zonder opgave van redenen.

Tevreden

Een woordvoerster van de federatie van studentenorganisaties zei maandag dat zij heel tevreden is dat de omstreden regeling van tafel is. Zij vindt wel dat de regering dat duidelijker had moeten zeggen en dat het woord 'vervangen' niet helder genoegd is. "Ze hebben kennelijk problemen met het woord intrekken."

Alle protestacties van de afgelopen maanden en de sterke indruk dat De Villepin weigerde te reageren op de gevoelens van de bevolking hebben de populariteit van de premier zwaar aangetast.

Zijn kans om de kandidaat van zijn partij te worden voor de presidentsverkiezing van volgend jaar is zeer klein geworden.