SCHIPHOL - De luchthaven Schiphol gaat zijn eigen systeem voor grenscontrole via een irisscan ook introduceren op de internationale luchthaven in Jakarta. Dit heeft een woordvoerster van de onderneming zondag gezegd.

De export van de biometrische grenscontrole is de eerste vrucht van een samenwerkingsverband dat beide luchthavens enkele jaren geleden hebben gesloten, aldus de zegsvrouw. Schiphol hoopt ook andere concepten van eigen bodem, zoals WiFi-internetverbindingen en amusement voor reizigers, naar Indonesië te brengen.

De irisscan is in oktober 2001 op de Nederlandse luchthaven geïntroduceerd. De grenscontrole verloopt daardoor sneller voor de ongeveer 30.000 mensen die nu gebruikmaken van het systeem. Het gaat dan om reizigers die veel vliegen.

New York

Schiphol hoopt zijn eigen controlesysteem ook in New York te kunnen invoeren. Vorig jaar werd al besloten om ermee te testen bij een terminal van de JFK-luchthaven. Dit project heeft de goedkeuring van de Amerikaanse regering.

Schiphol heeft in Indonesië een belang van 50 procent in Angkasa Pura Schiphol (APS), een joint venture die is opgericht om de luchthaven van Jakarta te moderniseren. De Schiphol-woordvoerster wilde niet zeggen hoeveel de invoering van de irisherkenning haar onderneming oplevert. "Maar bij een dergelijk project gaat het al snel om enkele miljoenen euro's."

Passagiers die via de luchthaven van Jakarta reizen, kunnen over enkele weken de irisscan gebruiken via het speciaal daarvoor opgezette loyaliteitsprogramma Saphire. Nederlanders moeten beschikken over een geldig zakenvisum en een paspoort dat nog minimaal achttien maanden geldig is.