AMSTERDAM - Het pensioenfonds ABP heeft voor 20 miljoen dollar (16,4 miljoen euro) een schikking getroffen met het Amerikaanse mediaconcern Time Warner. Met de schadevergoeding koopt Time Warner een rechtszaak af die het grootste pensioenfonds van Nederland in de zomer van 2003 had aangespannen. Het ABP heeft een financiële strop geleden van ongeveer 150 miljoen dollar als gevolg van fraude bij Time Warner.

Het mediaconcern heeft tijdens de internethausse met de boekhouding gerommeld. Toen dat bekend werd, ging de aandelenkoers onderuit. Time Warner heeft afgelopen zomer 3 miljard dollar opzij gelegd om ontevreden beleggers te compenseren.

Het grootste deel had Time Warner apart gelegd voor de uitkomst van collectieve schaderegelingen, zogenoemde class actions. Het ABP is echter uit de class action gestapt en startte een eigen rechtszaak tegen Time Warner, dat 600 miljoen dollar heeft gereserveerd voor dergelijke procedures.

Bewust

Het hoofd juridische zaken van ABP, René Maatman, zegt dat het pensioenfonds bewust voor een eigen rechtszaak heeft gekozen. Via die weg wilde de pensioenbeheerder een hogere compensatie in de wacht slepen. Dat is gelukt, want via de class action had het ABP 1 à 3 miljoen dollar teruggekregen van Time Warner. "We hadden de opvatting dat we een sterke zaak hadden en dat is gebleken", aldus Maatman vrijdag.

Sinds 2002 maakt het pensioenfonds nauwgezet een afweging of het moet meeliften op een gezamenlijke schadezaak of beter individueel kan procederen. Bij schadebedragen boven de 20 miljoen euro kijkt de juridische afdeling scherp welke weg het ABP het beste kan bewandelen.

"Garanties dat een individuele zaak beter uitpakt, krijg je natuurlijk nooit. Maar wij kunnen een behoorlijke inschatting maken", aldus Maatman.

Profijtelijk

Een eerdere schikking met de farmaceut Brystol-Myers had al geleerd dat het voeren van eigen rechtszaken profijtelijk kan zijn. Het ABP kreeg hierdoor een vergoeding van circa 4,5 miljoen dollar. Dat was ongeveer het tienvoudige van het bedrag dat het pensioenfonds volgens de collectieve regeling zou hebben gekregen.

Om diezelfde reden heeft het ABP ook eigen procedures lopen tegen verzekeringsconcern AIG, farmaceut Merck en telecomconcern Qwest. In de Verenigde Staten loopt ook een zaak tegen oliemaatschappij Shell in verband met de reservekwestie bij het concern. Die procedure voert het ABP samen met 25 andere pensioenfondsen.