AMSTERDAM - De drie postorderbedrijven Otto, Wehkamp en Neckermann en de Nederlandse Thuiswinkelorganisatie hebben een kort geding tegen de Staat aangespannen. Ze eisen dat de kredietrente wordt verhoogd naar het oude niveau, zei een woordvoerder van de thuiswinkelorganisatie vrijdag.

Minister Zalm van Financiën heeft onlangs de maximaal toegestane kredietrente verlaagd. Bovenop de wettelijke rente mag nog maar een maximum van 12 procentpunten extra aan kredietvergoeding worden gevraagd. In de praktijk betekende dat een maximum van ongeveer 16 procent. Tot voor kort kon deze vergoeding nog oplopen tot 21 procent. Zalm wil het aantal mensen dat in financiële problemen komt, terugdringen.

Afbetaling

De postorderbedrijven verkopen veel producten op afbetaling en zeggen onevenredig hard te worden getroffen door de maatregel van Zalm. Ze verwachten banen te moeten schrappen nu ze minder rente in rekening mogen brengen. Volgens de zegsman van de thuiswinkelorganisatie liggen er al reorganisatieplannen klaar.

Het heeft bovendien geen zin om het aantal schuldenaren te verkleinen door de kredietrente te verlagen, menen de winkels. "De postorderbedrijven zijn verantwoordelijk voor hooguit 1 tot 2 procent van alle schuldenaren. Mensen komen door hele andere dingen in de problemen, zoals het verlies van een baan of een echtscheiding", lichtte de woordvoerder toe.

De postorderbedrijven voelen meer voor een andere aanpak. Ze willen meer inzicht krijgen in de schulden van consumenten door bijvoorbeeld de gemeentelijk basisadministratie of het Bureau Krediet Registratie te raadplegen. Nu is dat niet toegestaan. "Klanten die niet kunnen betalen, zijn voor ons ook een probleem."

Het kort geding dient vrijdag 14 april voor de rechtbank in Den Haag.