NIEUWEGEIN - De prijs van een gemiddelde woning bedroeg het afgelopen kwartaal 228.000 euro. Dat betekent een prijsstijging van 0,7 procent ten opzichte van het vierde kwartaal in 2005. Afgezet tegen het eerste kwartaal van vorig jaar is het een plus van 4,7 procent. Vice-voorzitter Wim van Kampen van de makelaarsvereniging NVM sprak vrijdag in een toelichting op de kwartaalcijfers van "een markt in balans".

De ogenschijnlijke rust op de huizenmarkt neemt volgens de makelaars niet het risico weg dat de prijzen dit jaar stevig zullen stijgen. In het eerste kwartaal van een nieuw jaar is er traditiegetrouw weinig beweging op de huizenmarkt. "Wij houden daarom ook vast aan de vooruitzichten die we begin dit jaar hebben uitgesproken", aldus Van Kampen. In januari voorspelde de NVM dat woningen dit jaar 6 procent duurder worden, maar de makelaars sloten niet uit dat de gekte op de huizenmarkt opnieuw terugkeert.

Uit de kwartaalcijfers blijkt dat het huizenaanbod al voorzichtig verkrapt. Er zijn minder nieuwe woningen te koop gezet, terwijl het aantal verkochte huizen met 9 procent is gestegen.

Van Kampen vermoedt dat de rustige prijsontwikkeling in de eerste maanden van 2006 mede het gevolg is van de stijgende hypotheekrente en de hernieuwde discussie over een beperking van de renteaftrek. "Ik denk dat die discussie consumenten uiteindelijk terughoudend kan maken." De NVM heeft altijd gezegd dat een eventuele beperking van de renteaftrek niet op zichzelf mag staan.

Een ingreep in de aftrekregeling moet volgens de makelaars onderdeel uitmaken voor een breder pakket aan belastingherzieningen.