SITTARD - Vanaf dinsdag zullen de werknemers van NedCar harde acties voeren tegen Mitsubishi. Dat zei voorzitter Jean Wouters van de ondernemingsraad (or) van NedCar donderdagavond in Sittard.

Wouters zei dat Mitsubishi al lang gekozen heeft voor het terugbrengen van de productie tot 70.000 auto's met één ploeg in plaats van de huidige twee. Daardoor wordt Nedcar volgens Wouters onrendabel en dreigt de ondergang van de Limburgse autofabriek.

Komende dinsdag overlegt Mitsubishi opnieuw met de or, de directie van NedCar en de bonden. Maar voor Wouters staat vast dat het bedrijf hoe dan ook langdurig plat gaat.

Debat

Wouters deed zijn uitlatingen tijdens een door de Limburgse kranten georganiseerd debat over NedCar, waar verder bestuurders van de vakbonden en de Tweede Kamerleden J. Hessels (CDA) en F. Timmermans (PvdA) aan deelnamen.

De vakbonden haalden fel uit naar Den Haag, omdat het Rijk jarenlang geen industriebeleid heeft gevoerd. Bonden en or bezorgen vrijdag premier Balkenende een brief waarin ze dringend vragen gelden uit aardgasbaten in te zetten als innovatiesubsidies voor NedCar. Dat kan Mitsubishi en andere investeerders over de streep trekken. Ook willen ze onderzoek naar mogelijkheden voor NedCar in de toekomst en vragen ze de premier zijn invloed aan te wenden.

Zowel Hessels als Timmermans zeiden toe dat alle grote partijen alles op alles zullen zetten om NedCar te redden. "Maar dat kunnen we pas als eerst Mitsubishi duidelijkheid heeft geschapen", zei Timmermans.

Vakbonden

Or-voorman Wouters vindt Mitsubishi echter duidelijk genoeg: één ploeg, reductie van werknemers en van geproduceerde auto's. "En dat is voor de werknemers onaanvaardbaar", aldus Wouters, "en dus gaat de zaak dinsdag plat. We moeten alleen de vakbonden nog overtuigen", voegde hij hieraan toe.