FRANKFURT - De rente in de eurolanden blijft voorlopig staan op het huidige niveau. De Europese Centrale Bank (ECB) besloot donderdag de bestaande tarieven intact te laten. Het belangrijkste tarief, de herfinancieringsrente, wordt gehandhaafd op 2,5 procent.

Het besluit om de rentetarieven niet te veranderen, was verwacht. Het bankbestuur had op zijn vorige vergadering, in maart, wel besloten de rente op te trekken. De tarieven gingen toen omhoog met 0,25 procentpunt.

De ECB heeft nog nooit tijdens twee opeenvolgende vergaderingen de rente gewijzigd, in tegenstelling tot de Amerikaanse centrale banken. In de Verenigde Staten is de rente nu vijftien maal achtereen verhoogd, steeds met 0,25 procentpunt.

Prijsstabiliteit

Deskundigen verwachten dat de rente in de twaalf landen die de euro als munteenheid hebben, in mei wel omhooggaat. ECB-president Jean-Claude Trichet waarschuwde de afgelopen maand voor te hoge inflatie. "We moeten alles doen om de gevaren voor de prijsstabiliteit te bestrijden", liet hij weten.

Daarmee liet Trichet duidelijk doorschemeren dat er meer renteverhogingen in het vat zitten. Later op de dag geeft hij een toelichting op het besluit om niet aan de rente te tornen.

Groot-Brittannië besloot donderdag ook om de huidige rentetarieven procent overeind te houden. Het belangrijkste Britse tarief blijft 4,5 procent.

Te hoog

De markten zijn benieuwd naar wat Trichet over de komende renteontwikkelingen te melden heeft. De inflatie in de eurolanden is wel aan het afnemen, maar altijd nog te hoog naar de zin van de ECB.

Het Europese bureau voor de statistiek meldde kortgeleden een voorlopig inflatiecijfer van 2,2 procent in maart. In februari lag de geldontwaarding op 2,3 procent, in januari op 2,4 procent. De bank ziet de inflatie het liefst net onder de 2 procent liggen.