NEWBURY - Het Britse telecomconcern Vodafone verdeelt zijn activiteiten over drie divisies om kosten te besparen en de winstgevendheid te vergroten. Het concern zet een divisie op voor Europa, een onderdeel voor de opkomende markten en een tak voor nieuwe technologie. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend. De nieuwe bedrijfsstructuur gaat per 1 mei in.

Vodafone heeft te kampen met een stagnerende groei in Europese landen als Groot-Brittannië, Duitsland, Italië en Spanje. Door een aparte divisie op te zetten voor deze markten hoopt het concern de kosten beter te kunnen drukken. De nieuwe Europa-divisie zal worden geleid door Bill Morrow, de huidige president van Vodafone Japan.

Vodafone Japan werd vorige maand verkocht aan het Japanse internetbedrijf Softbank voor 12,8 miljard euro. Het onderdeel voor opkomende markten zal worden geleid door Paul Donovan, die nu nog leiding geeft aan de divisie voor dochterbedrijven van Vodafone. Deze nieuwe divisie krijgt de verantwoordelijkheid voor markten in het Midden-Oosten, Oost- en Midden-Europa en Azië. Ook vallen belangen in andere bedrijven, zoals in het Amerikaanse Verizon Wireless, onder deze tak.

Het onderdeel voor nieuwe technologie (New Business and Innovation) komt onder de leiding van Thomas Geitner. Hij is directeur technologie bij Vodafone. Deze divisie gaat zich toeleggen op de ontwikkeling van nieuwe inkomstenbronnen door diensten via het internet.