BORN - Mitsubishi stuurt donderdag 22 vrachtwagens naar NedCar om daar alle geproduceerde Colts weg te halen. Dat maakte een woordvoerder van Mitsubishi Europe donderdag bekend. Het Japanse bedrijf wil daarmee voorkomen dat actievoerende werknemers van NedCar de auto's 'gijzelen'.

"We willen niet in de situatie terecht komen waarin we de klanten geen auto kunnen leveren door acties van de vakbonden", aldus de woordvoerder. "Dat zou slecht zijn voor Mitsubishi, maar ook voor NedCar."

Normaal gesproken stuurt Mitsubishi dagelijks 45 vrachtwagens om Colts naar klanten te brengen, daar komen er donderdag 22 bovenop, zodat de hele voorraad van het terrein van NedCar kan worden verwijderd.

Voorbode

Bestuurder W. Crins van FNV-Bondgenoten zei zeer verbaasd te zijn over de zet van Mitsubishi. "Zou dit een voorbode zijn van slecht nieuws van die kant?", vroeg hij zich af. "Als ze met goed nieuws zouden komen, hadden ze dit niet hoeven doen", zei Crins.

Ook bestuurder A. Bot van de CNV Bedrijvenbond reageerde geschrokken. Hij noemde de zet van Mitsubishi een "ongezonde ontwikkeling". "Dit belooft weinig goeds over de inzet van Mitsubishi komende dinsdag bij de onderhandelingen.

Wildwesttaferelen

Mitsubishi bereidt zich voor op een conflict." Zowel Bot als Crins zei geen mogelijkheden te hebben om het weghalen van de Colts tegen te houden. "Dan krijg je wildwesttaferelen", zei Bot.

NedCar wilde geen commentaar geven.