UTRECHT - Zorgverzekeraar OZ weigert huisartsen met financiële problemen geld voor te schieten. Een Zeeuwse huisarts heeft hierover woensdag, gesteund door de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), een kortgeding aangespannen bij de rechtbank in Breda. Sinds per 1 januari het nieuwe zorgstelsel is ingegaan en veel patiënten een nieuwe zorgverzekeraar hebben gekozen, is de administratie van huisartsen en zorgverzekeraars nog niet op orde.

De belangenorganisaties van huisartsen en zorgverzekeraars hebben daarom samen met het ministerie van Volksgezondheid afgesproken dat bepaalde zorgverzekeraars voorlopig voorschotten verstrekken aan huisartsen bij hen in de buurt. De organisaties hopen hiermee te voorkomen dat de huisartsen te lang op hun geld moeten wachten.

Volgens de LHV houdt zorgverzekeraar OZ, die veel klanten heeft in West-Brabant en delen van Zeeland, zich niet aan deze afspraak. Volgens de gemaakte afspraken zou de grootste zorgverzekeraar van een bepaalde streek of regio alle huisartsen uit de omgeving een voorschot geven, ook al zijn niet alle patiënten van die arts bij die verzekeraar aangesloten. De verzekeraars zullen dan later de kosten onderling verrekenen. OZ geeft, aldus de huisartsen, alleen huisartsen geld die klanten van OZ in hun patiëntenbestand hebben.

De huisartsen klagen al maanden over hun financiën. Ondanks de afspraken die de koepelorganisaties met elkaar hebben gemaakt, zouden er nog steeds individuele zorgverzekeraars zijn die de afspraken aan hun laars lappen. De Bredase rechtbank doet 19 april uitspraak.

De huisartsen hebben woensdag een nieuw onderzoek gepresenteerd waaruit blijkt dat honderden huisartsen verwachten binnenkort echt in financiële problemen te komen.