AMSTERDAM - De FNV is ervan overtuigd dat het kabinet extra geld uittrekt om de koopkracht te verbeteren. Dat heeft bestuurder W. Wind van de vakcentrale woensdag gezegd. "Dat halen we binnen," stelt Wind.

"Nu zelfs de rekenmeester van het kabinet, het Centraal Planbureau, aangeeft dat grote groepen Nederlanders er financieel op achteruit gaan door het kabinetsbeleid, kan niemand er meer omheen dat er iets moet gebeuren", aldus de vakbondsbestuurder.

Dinsdag bleek uit berekeningen van het planbureau dat een op de vijf huishoudens er dit jaar financieel op achteruit gaat. Die uitkomst komt overeen met eerdere berekeningen van vakcentrale MHP, die in een zwartboek aangaf dat 20 procent van de huishoudens aan koopkracht zou verliezen.

Inleveren

De uitkomst is wel veel minder desastreus dan een eerder onderzoek van de FNV liet zien. De vakcentrale verwachtte op basis van die bevindingen dat de helft van de bevolking heeft moeten inleveren.

Zorgstelsel

Volgens het Centraal Planbureau raakt vooral het nieuwe zorgstelsel sommige groepen in de portemonnee. Onder andere alleenstaanden zonder kinderen en tweeverdieners zonder kinderen worden getroffen.

Minister Zalm van Financiën praat de komende weken met alle afzonderlijke bewindslieden over de begroting van dit jaar en die van 2007. Er wordt gekeken welke groepen onbedoeld veel nadeel ondervinden van bijvoorbeeld de invoering van het zorgstelsel.