EINDHOVEN - Philips sluit zijn lampenfabriek in Weert. Dat kost de 250 werknemers hun baan. De vestiging was niet rendabel genoeg, zo heeft een woordvoerder van het elektronicaconcern woensdag gezegd. FNV Bondgenoten vreest dat ook andere lampenfabrieken van Philips in Nederland moeten reorganiseren. Philips maakt in de fabriek gloeilampen en speciale verlichting.

Het bedrijf verhuist een deel van de productie naar lagelonenlanden als China en Polen. Ook Maarheeze krijgt een deel van de productie.

Sociaal plan

De sluiting van de vestiging gebeurt in drie stappen en moet in april volgend jaar zijn afgerond. De vakbonden en Philips zullen nog onderhandelen over een sociaal plan voor het personeel.

Jaren geleden werkten nog zo'n duizend man in de fabriek. Diverse pogingen om goedkoper te werken, mochten volgens de zegsman van Philips niet baten. De concurrentie uit Oost-Europa en Azië was te hevig.

FNV

Bestuurder R. Peters van FNV Bondgenoten verwacht dat de hele productie van gloeilampen binnen enkele jaren uit Nederland is verdwenen. "Er werken nu nog 3500 tot 4000 mensen in fabrieken in Maarheeze, Oss, Middelburg en Deurne. Ik verwacht dat daar binnen niet al te lange tijd ook harde klappen gaan vallen en dat Philips alle productie naar lagelonenlanden zal verplaatsen."

Vakbond De Unie noemt de sluiting "onontkoombaar" en een "drama" voor het personeel. Pogingen van het bedrijf om de fabriek open te houden door nieuwe activiteiten te ontwikkelen, zijn op niets uitgelopen. "Wel kon het bedrijf daardoor substantieel langer draaien", lichtte bestuurder W. Brouwer toe.

Hij is niet bang dat voor alle andere lampenfabrieken van Philips in Nederland hetzelfde lot dreigt. "Philips is op het gebied van verlichting nog steeds een speler van wereldformaat. Het concern maakt in Nederland lampen die lagelonenlanden niet kunnen produceren."