AMSTERDAM - Justitie overweegt een klacht in te dienen bij de tuchtraad voor accountants tegen Deloitte, de huisaccountant van Ahold. Volgens het Openbaar Ministerie is Deloitte tekortgeschoten bij de controle op Ahold en hebben de accountants gedrags- en beroepsregels overtreden.

Dat zei officier van justitie Van Dis dinsdag voor de rechtbank in Amsterdam. De openbaar aanklager bekritiseerde Deloitte tijdens het requisitoir, waarin het OM de eisen tegen de vier verdachten van de fraude bij Ahold bekendmaakte.

"Er kunnen enkele stevige vraagtekens worden geplaatst bij de handelwijze van Deloitte", constateerde Van Dis. Het accountantskantoor zei in een reactie de tuchtklacht af te wachten. Een woordvoerder wilde niet inhoudelijk reageren.

Mager

Het Openbaar Ministerie (OM) vindt dat de accountant zijn werk bij Ahold slecht heeft gedaan. "Het lijkt erop dat Deloitte uiterst mager heeft gecontroleerd. Het is ons niet duidelijk hoe Deloitte op basis van één ordner documenten een oordeel kan vellen over de macht van Ahold", zei de officier van justitie. Zij doelde daarbij op de zeggenschap die het supermarktconcern claimde bij dochterbedrijven.

Getuige-deskundige Jan van de Poel uitte vorige week al kritiek op de documenten die Deloitte eiste om de consolidatie bij Ahold goed te keuren. De accountant vroeg om een brief waarin Ahold de macht aantoonde bij gezamenlijke dochterbedrijven. Hoogleraar Van de Poel concludeerde dat die zogenoemde control letters juist aantonen dat Ahold geen doorslaggevende stem had bij de buitenlandse supermarkten.

Gezaghebbend

Deloitte meldde eerder al zich absoluut niet te kunnen vinden in die kritiek. Het OM zegt de conclusie van de deskundige, dat Deloitte onvoldoende gezaghebbend heeft opgetreden, te begrijpen. Justitie heeft desondanks besloten de accountant niet te vervolgen omdat de externe toezichthouder van Ahold geen strafbare feiten heeft begaan.

Deloitte heeft het geregeld moeten ontgelden in de strafzaak over de Ahold-fraude. Eerder al werd de accountant gelaakt omdat die onvoldoende zou meewerken aan het strafonderzoek. Recentelijk heeft de Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (SOBI) een strafklacht ingediend tegen het accountantskantoor.