UTRECHT - De conducteurs van de Nederlandse Spoorwegen behouden in het nieuwe jaar hun status als buitengewoon opsporingsambtenaar (boa). Met die beslissing komt de NS terug op een eerder plan dat hevig werd bekritiseerd door onder meer de vakbonden.

In dat plan zouden ruim 3000 conducteurs een nieuwe functie krijgen als gastheer. De status als bijzonder opsporingsambtenaar zou komen te vervallen, waardoor zij zwartrijders niet langer zouden kunnen beboeten. Deze taak zou alleen nog zijn weggelegd voor de 650 tot 670 leden van een veiligheidsteam.

Onderzoek van FNV Bondgenoten onder ruim zeshonderd ondervraagden wees dinsdag uit dat het personeel het plan niet ziet zitten. Negen op de tien respondenten vreest dat de sociale veiligheid in de treinen en op de stations achteruit zal gaan als de NS de voornemens doorzet.

Ondernemingsraad

Later op de dag bleek dat de directie van de NS en de ondernemingsraad "gehoor geven aan de wens van de conducteur om deze essentiële taak te blijven vervullen". Met deze maatregel is volgens een woordvoerder van de NS de angel uit het conflict gehaald. "De conducteurs houden doordat ze boa zijn iets meer bevoegdheden dan gewone burgers.

Ze mogen echter geen geweld toepassen om zwartrijders in bedwang te houden". De woordvoerder erkent dat het onderscheid lastig is. "De grens tussen iemand staande houden met of zonder geweld is nogal vaag".

In het nieuwe plan blijft het veiligheidsteam van 650 tot 670 mensen overeind. Deze NS'ers krijgen iets meer bevoegdheden dan de andere conducteurs.

De leden van dit team mogen in uitzonderlijke gevallen wel geweld toepassen in de strijd tegen vandalen en zwartrijders. Daarnaast volgen ze een cursus hoe ze om moeten gaan met de dreiging van geweld.

Opgetogen

Bestuurder R. Berghuis van FNV Bondgenoten reageerde opgetogen op de mededeling van de NS. "Dit nieuwe plan neemt ongetwijfeld veel zorgen weg bij onze achterban", aldus Berghuis.

"De functie van conducteur wordt niet uitgehold, dat is voor ons erg belangrijk". Berghuis verwacht dat de leden van de diverse vakbonden in de komende dagen positief zullen oordelen over het aangepaste plan van de NS-directie.

Rover

De reizigersvereniging Rover deelt de tevredenheid van de vakbond. Zij had de NS-directie vorige maand om opheldering gevraagd over het plan om de conducteurs hun status van buitengewoon opsporingsambtenaar te ontnemen. De vereniging vindt dat de conducteur een belangrijke taak heeft om de veiligheid in de treinen te handhaven en daarom de daarbij behorende bevoegdheid niet kan ontberen.