BORN - De vakbonden willen dat het kabinet en de Tweede Kamer NedCar te hulp schieten. Dat zei bestuurder W. Criens van FNV Bondgenoten dinsdag in Born. "We roepen de politiek op om eindelijk kleur te bekennen." De bonden hebben de directie van NedCar een ultimatum gesteld.

Bij de onderhandelingen op 11 april met eigenaar Mitsubishi moet de directie onder meer de handhaving van de huidige werkgelegenheid eisen. De ochtendploeg is dinsdag met "grote tegenzin" aan het werk gegaan.

Teleurgesteld

In een brief roepen de bonden kabinet en kamer op om de maakindustrie in Nederland niet verloren te laten gaan. Ze zijn teleurgesteld dat de politiek naar hun mening geen vinger heeft uitgestoken om de enige Nederlandse autofabriek te hulp te komen. "Al die tijd heeft NedCar nooit op de agenda gestaan, zelfs niet tijden het wekelijkse vragenuurtje".

Balkenende

Premier Balkende komt op 22 april naar Born om te overleggen met de directie en de vakbonden. De Limburgse gouverneur L. Frissen heeft gezegd er alles aan te willen doen om de werkgelegenheid te behouden. Mitsubishi kondigde maandag aan 1000 van de 3000 arbeidsplaatsen te willen schrappen.

De bonden zien wel nieuwe mogelijkheden voor NedCar, maar dan moet Mitsubishi hieraan willen meewerken. Volgens de bonden zoeken vooral Aziatische autofabrikanten als Hyundai, Nissan en Toyota naar uitbreiding van hun capaciteit. Zo zou Hyundai al anderhalf miljard euro hebben gereserveerd voor een fabriek in Europa. De bonden willen de Aziaten voor Born interesseren.

Smart

De fabriek in Born is gebouwd voor een productiecapaciteit van 300.000 auto's per jaar. Nu rollen er per jaar 115.000 auto's uit de fabriek en na het spoedige verdwijnen van de Smart zullen dat er rond de 70.000 worden.

De bonden vrezen dat NedCar dan niet meer rendabel is en hebben de directie van NedCar een mandaat gevraagd om desnoods zelf op zoek te gaan naar nieuwe gegadigden in de auto-industrie voor de productie van een merk in Born.

Interpellatie-aanvraag

De PvdA-statenfractie wil vrijdag een interpellatiedebat over NedCar in de Provinciale Staten (PS) van Limburg. De PvdA wil weten hoe Gedeputeerde Staten (GS) geanticipeerd hebben op de ontwikkelingen bij NedCar. Ook willen de sociaaldemocraten van GS horen wat ze van plan zijn om aan deze voor de Limburgse economie bedreigende situatie het hoofd te bieden.

Met name wil de PvdA weten wat GS hebben gedaan om de positie van het personeel bij NedCar te versterken en welke mogelijkheden mensen, die ontslagen worden, nog hebben op de arbeidsmarkt. Vrijdag moet blijken of de interpellatie-aanvraag van de PvdA voldoende steun krijgt.