GRONINGEN - De winning van gas onder de Waddenzee kan in januari 2007 beginnen. Dat heeft minister Brinkhorst (Economische Zaken) maandag gezegd tijdens een gezamenlijke Statenvergadering van de provincies Groningen en Friesland.

De dertig benodigde vergunningen, voortdurende metingen in de Waddenzee en een toezichthoudende, onafhankelijke commissie moeten de door de regering beloofde 'hand aan de kraan' tijdens gaswinning in het gebied garanderen. Brinkhorst kwam daarmee tegemoet aan kritiek van de Statenleden van beide provincies, die zich in het verleden tegen gaswinning uitspraken.

Zij vrezen aantasting van het natuurgebied. "Zo nodig gaat de kraan dicht", beloofde de bewindsman.

Stopzetting

Een eventuele stopzetting van de gaswinning zal echter geen gevolgen hebben voor het Waddenfonds. Dit 800 miljoen euro omvattende fonds, bedoeld voor investeringen in het gebied, zal dan gecontinueerd worden.

Brinkhorst benadrukte dat er mede dankzij de gaswinning voor het eerst werk gemaakt kan worden van het aanpakken van de natuurproblemen in de Waddenzee. "Dertig jaar lang is er geouwehoerd. De kokkelvisserij heeft gewoon door kunnen gaan. Nu kunnen we werkelijk wat doen."