BORN - Enkele honderden werknemers van NedCar hebben maandagochtend de productie bij de autofabriek stilgelegd. Ze zijn ongerust over de toekomst van het bedrijf. Volgens FNV Bondgenoten begon het als een wilde actie, maar de bond steunt het protest inmiddels wel.

In de loop van de dag wordt duidelijk wat het Japanse autoconcern Mitsubishi met NedCar van plan is. De Nederlandse autofabriek is volledig aangewezen op Mitsubishi, omdat de productie van de Smart ForFour komt te vervallen. Ruim een week geleden liet het Duits-Amerikaanse autoconcern DaimlerChrysler weten te willen stoppen met deze vierzits-Smart, waarvan de verkoopcijfers tegenvallen.

Wensen

De actievoerders werden in de kantine toegesproken door de voorzitter van de ondernemingsraad (OR), Jean Wouters. Die zei eerder al dat de bonden, de OR en NedCar een lijstje van wensen op tafel hebben gelegd tijdens de onderhandelingen met Mitsubishi, dat eigenaar is van NedCar.

Het personeel krijgt om 14.00 uur te horen wat Mitsubishi heeft besloten over de toekomst van NedCar, waar 3000 mensen werken. Volgens FNV Bondgenoten wordt er tot dat tijdstip in ieder geval niet gewerkt.

Vervangend model

Volgens Wouters wordt er maandag gepraat over de productie van een vervangend model voor de Smart ForFour. Mitsubishi zou bereid zijn dat model in Born te laten bouwen, maar niet in zodanige aantallen dat daar alle werkgelegenheid mee behouden blijft. Over de toekomst na 2010 is volgens Wouters niet gesproken.

Kwaliteit

NedCar heeft er maandag voor gekozen de hele productie te staken, omdat de kwaliteit van de auto's niet gegarandeerd kan worden, aldus een woordvoerder. Hij hoopt dat Mitsubishi daar begrip voor heeft. De zegsman verwacht dat de middagploeg maandag wel weer aan het werk gaat.

De afgelopen twee jaar werden bij NedCar al 1700 mensen van de loonlijst geschrapt en was er sprake van een tegenvallende productie. De plannen van DaimlerChrysler vormen een nieuwe tegenslag voor de Nederlandse autofabriek. De Duitse zakenkrant Handelsblatt meldde maandag dat DaimlerChrysler zo snel mogelijk van de Smart ForFour af wil.

Het autoconcern liet tot nu toe een tijdstip waarop de productie zou moeten stoppen open. Volgens Handelsblatt is het de bedoeling dat er eind juni geen Smarts meer bij NedCar van de band rollen.