BORN - Ongeveer tweehonderd medewerkers van NedCar zijn zondagmiddag bijeengekomen bij de poort van het bedrijf. Ze bespreken de situatie onderling en met leden van de ondernemingsraad.

De bijeenkomst was bedoeld om een signaal af te geven aan de leiding van het bedrijf. De medewerkers zijn ongerust over de toekomst van NedCar waar bij elkaar 3000 mensen werken. Vakbonden, ondernemingsraad en raad van commissarissen van NedCar zijn sinds vrijdag in overleg.

Eigenaar Mitsubishi zou vrijdag bekendmaken of de Japanse autogigant ook na 2010 Mitsubishi's laat maken in Born. Dat is echter niet gebeurd. Ook wacht NedCar op een mogelijke Japanse vervanger voor de DaimlerChrysler Smart die bij Nedcar uit productie wordt genomen.

Wensen

De mensen werden toegesproken door onder anderen voorzitter Jean Wouters van de ondernemingsraad (OR) en het SP-Tweede Kamerlid Jan de Wit. Wouters zei dat de bonden, OR en NedCar afgelopen vrijdag een lijstje van wensen op tafel hebben gelegd tijdens de onderhandelingen in Born met de Japanse bazen van Mitsubishi. De Japanners hebben deze wensen dit weekeinde voorgelegd aan de raad van bestuur van Mitsubishi in Tokyo. Maandag horen de onderhandelaars welke beslissing Mitsubishi genomen heeft over de toekomst van NedCar. Om 14.00 uur maandagmiddag wordt het personeel geïnformeerd.

Druk op regering

De Wit zei dat hij samen met andere Limburgse Kamerleden gaat proberen om minister Brinkhorst van Economische Zaken onder druk te zetten. Brinkhorst moet alles in het werk stellen om de werkgelegenheid bij NedCar te behouden, zei hij. De Wit noemde de ontwikkelingen rond NedCar "dramatisch".

In gesprekken met ongeruste werknemers zondag zei Wouters dat de mensen zich moesten voorbereiden op acties. "Het wordt een spannende week", voorspelde hij.